Radyo Nedir ve Ülkemizde Radyo Yayıncılığı

Radyo Nedir ve Ülkemizde Radyo Yayıncılığı

admin     27-11-18     Blog Yazıları     Radyo Nedir ve Ülkemizde Radyo Yayıncılığı     1119 Defa Okundu

Radyo nedir?
Radyo Bilgi göndermek ve almak maksadı ile elektromanyetik dalgalar şeklinde uzaya yayın yapan ve uzaydaki dalgalardan yayın alan elektronik cihaz. Radyo, haberleşmenin en belli başlı cihazlarından biridir. Radyo; telefon, telgraf, televizyon, radar ve faksimil cihazları ile alakalı yardımcı bir yayın cihazı olarak da büyük önem taşır. Radyonun ilk ismi telsizdir.

Radyo kelimesi, Latince ışın demek olan radius kelimesinden gelir. Elektromanyetik dalgalarla ilgili birçok mefhum, hadise ve cihazın ifade edilmesinde bir örnek olarak kullanılır. Radyoastronomi, radyoelektrik, radyofrekans, radyopusula, radyoteleskop, radyotelgraf ve radyokontrol gibi tabirler bunun misalleridir.

Ülkemizde Radyo Yayıncılığı ve hangi yıllarda başladığı

Dünyada radyo yayıncılığı 1920’lerde başladı. Ülkemizde ise bu tarihten yaklaşık yedi yıl sonra 1927’de ilk radyo yayını yapıldı.

O yıllarda yayınları kaydedecek teknoloji gelişmediğinden sadece akşamları yapılan ilk yayınlarımızın ayrıntıları pek bilinmiyor.

İkinci Dünya Savaşı sırasında radyo yayıncılığı tüm dünyada gelişti ve program türleri çoğalmaya başladı. Ülkemizde de 1990 yılından itibaren özel radyolar yayın hayatına girdi ve şu anda 36 ulusal, 130 bölgesel ve 1054 de yerel yayın yapan toplam 1220 özel radyo yayın hayatına devam ediyor.

Günümüzde radyo birçok alanda bize eşlik etmektedir.Aklınıza gelebilecek her olayda,her zaman yanı başımızda radyo bulunmaktadır.Radyonun yerine birçok kitle iletişim aracı çıkmış olsa bile, yerini hala korumaktadır..
Günümüzde Artık Radyo Yayıncılığı internet üzerinden de hizmet vermektedir. Radyo dinleyicileri, artık bir çok kanaldan radyo programlarına ulaşabilmektedir..  Artık bizde Radyo platformunda yerimizi almış bulunmaktayız. Radyo yayınlarımız üzerinden sizler de radyolarımızı dinleyebilirsiniz.


Etiketler:

Sende Paylaş:  Facebook    Tweet    Pinterest    Google+  

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?